Er du brandsikker?

Ild kan sætte gang i en omfattende brand, som på kort tid kan ødelægge dit hjem og dine minder. Læs med her, og få gode råd til, hvordan du undgår brand både inde og ude. Læs også, hvor du sætter din røgalarm, og lær hvordan du kan se, om din oplader er brandsikker. Få også rabat på røgalarmer og brandslukkere.

Med en lille indsats og få midler kan du selv gøre meget for at forebygge og reducere omfanget af skader ved brand.

 

Oktober 2021

Gode råd til dig

  • Røgalarm - Test din røgalarm jævnligt og gerne en gang om måneden

  • Levende lys - Gå aldrig fra levende lys, uanset hvordan de er placeret. Vær opmærksom på vinduer, hvor der kan hænge gardiner, som kan flagre og antændes, og stil håndsprit i god afstand. Hold særligt øje med lys og gran ved juletid. Brug evt. LED lys, der også kan skabe en flagrende flamme.

    Hold altid øje med, at børn og hunde, ikke kommer for tæt på levende lys med halen, legetøj osv.

  • Madlavning - Sluk for komfuret, hvis ikke du er i nærheden. Skulle der gå ild i en gryde med fx olie, så hæld aldrig vand på. Dæk den i stedet med et låg eller et brandtæppe.

Indenfor og udenfor

  • Stikkontakter og forlængerledninger - Der må aldrig være mere end en forlænger-stikdåse pr. stikkontakt. Ledningerne bliver for varme og kan smelte og kortslutte.

  • Apparater og elektronik - Sørg for, at alle elektriske apparater og lamper er slukket, når du lægger dig til at sove, eller når du forlader dit hjem. Tør aldrig tøj på radiatoren, og dæk ikke lamper til med stof osv.

    Tjek, om din mobiloplader lever op til de gængse sikkerhedskrav. Oplad aldrig mobilen i sengen eller i sofaen. Få flere råd om opladere og opladning her.

  • Udenfor - Brug kun lyskæder og forlængerledninger, der er beregnet til udendørs brug. Tænd aldrig grill med sprit eller benzin. Bruger du ukrudtsbrænder, så gør det kun, når underlaget er fugtigt. Læs mere om at undgå brand ved åben ild.

Vidste du at...

Ukrudtsbrænderen er mistænkt for at være den fjerde hyppigste årsag til brand. Tjek derfor altid at alle gløder er slukket, når du er færdig med at bruge ukrudtsbrænderen.

Røgalarmer og brandslukkere

Anskaf en effektiv røgalarm, så du bliver advaret i tilfælde af brand. Der skal minimum være en røgalarm på hver etage, og du skal ikke montere din røgalarm i eller lige ved køkken eller brændeovn, da den kan aktiveres af stegeos og andet.

Opsæt din røgalarm, så den kan høres fra alle soverum. En røgalarm skal sidde midt i et rum og mindst 50 cm fra væggene og døråbninger. 

Anskaf også en effektiv brandslukker og et brandtæppe til hjemmet. 

Du kan købe røgalarmer og brandslukkere med 25 % rabat via vores samarbejdspartner 4 Fire. Læs mere her

Vidste du at...

Ifølge Beredskabsstyrelsen er der ca. 60.000 brande i danske hjem, hvoraf brandvæsenet rykker ud til ca. 3-4.000 af dem. Resten de såkaldte ”happy fires” slukkes uden brandvæsenets hjælp.

Børn og brand

Børn kan finde på at gemme sig, hvis der opstår brand.

Har du børn, så tal med dem om brand og brandsikkerhed.

Fortæl fx, hvordan en brand kan opstå, hvorfor man skal redde sig selv først, og hvad en brandmands rolle er. På den måde kan du gøre dem mere forberedt.

Lav en evakueringsplan sammen, og øv jer en gang imellem. Få flere gode råd på Børneulykkesfondens hjemmeside.

Evakueringsplan for hjemmet

Lav en evakueringsplan sammen med din familie, så alle ved, hvordan I kommer hurtigt ud af boligen i tilfælde af brand. Husk at øve jer på den løbende, så ingen er i tvivl om planen.
Få en flugtplan på Hovedstadens Beredskabs hjemmeside