Kurv
Min Side

Undgå råd og svamp i dit hus – tjek jævnligt træværk

Råd og svamp opstår, når træværk bliver udsat for fugt. Svampene kræver nemlig fugt for at kunne vokse - ligesom planter.

Publiceret 1. september 2021

Forhold der kan medføre råd og svamp:

  • Regnvand der trænger ind gennem utætheder i tag og facade.
  • Grundfugt. Fugt fra jorden som stiger op gennem gulv og sokkel.
  • Varm og fugtig udeluft der trænger ind i konstruktionerne og sætter sig på kolde overflader som kondens. Det er særligt et problem i sommermånederne.
  • Fugt i køkken og bad fordi der ikke bliver luftet tilstrækkeligt ud efter badning, tøjtørring, madlavning m.m.
  • Manglende udluftning i soveværelset
  • Vandskader som ikke opdages i tide, fx et lækket vandrør eller utætte fuger i badeværelset.

Der er forskelle på råd og svamp:

Råd

Skyldes svampe og/eller bakterier, som nedbryder træet. Der er tale om råd, når nedbrydningen går relativt langsomt. Der kan gå op til flere år.

Svamp

Det kaldes en svampeskade, når trænedbrydende svampe nedbryder træværket hurtigt. Hvor hurtigt det går, afhænger af, hvilken slags svamp der er tale om:

  • Ægte hussvamp - kan give store ødelæggelser, fordi den vokser hurtigt og kan sprede sig over meget store områder og selv kan transportere vand.
  • Andre trænedbrydende svampe - hvid tømmersvamp, gul tømmersvamp og barksvamp kan også nedbryde træ. De breder sig dog ikke nær så meget som hussvamp og er altid i nærheden af fugt, og de opdages derfor nemmere.
  • Skimmelsvampe – er ikke trænedbrydende og er derfor ikke dækket af råd- og svampedækningen.

Undersøg dit hus for råd og svamp

Du bør gennemgå huset omhyggeligt for at opdage tegn på råd og svamp. Det er især vigtigt, hvis du har haft fugt- eller vandskader.

Sådan kan husforsikringen dække

Vi tilbyder en dækning for råd og svamp til vores husforsikring. Har du tilvalgt denne dækning, kan vi dække skader på dit hus som følge af råd, der har betydning for træets bære- eller funktionsevne og skader som følge af trænedbrydende svampe.

Kontakt os, hvis du har mistanke om råd og svamp

Har du allerede en husforsikring med tilvalgsdækningen for råd og svamp hos os, og har du mistanke om, at der er råd og svamp i dit hus, skal du kontakte os. Skaderne bliver nemlig kun værre og dermed dyrere at reparere med tiden.

Der skal ofte et professionelt firma til at foretage en analyse af en prøve fra det ramte område for at fastslå, om der er tale om svampeangreb og hvilken svamp. I nogle tilfælde sender vi en taksator ud for at vurdere omfanget af skaden. Ring til os, hvis du har brug for yderligere information om råd og svamp. 

Ring eller skriv til os