Kurv
Min Side
Mand cykler i skoven, hvor ulykkesforsikringen dækker ved cykelstyrt.

Kollektiv lønsikring for medlemmer af BUPL og BUPL-A

BUPL har indgået en samarbejdsaftale med Lærerstandens Brandforsikring om en kollektiv lønsikring, kaldet Lønsikring. Aftalen er obligatorisk for medlemmer af BUPL og BUPL-A.

BUPL har indgået en samarbejdsaftale med Lærerstandens Brandforsikring om en kollektiv lønsikring, kaldet Lønsikring. Aftalen er obligatorisk for medlemmer af BUPL og BUPL-A.

Hvad betyder den kollektive lønsikring?

Hvis du mister dit job og har ret til dagpenge, betyder den kollektive lønsikring, at du kan supplere dine dagpenge med lønsikring i en periode. Lønsikring og dine arbejdsløshedsdagpenge sikrer, at du kan bevare op til 90 % af din hidtidige løn. 

Er du ikke medlem af BUPL og BUPL-A, så meld dig ind

Beregn hvor meget du kan få udbetalt

Mulighed for Lønsikring EKSTRA

Har du en løn, der giver mulighed for en højere udbetaling end 3.500 kr. om måneden, kan du supplere Lønsikring med Lønsikring EKSTRA . Lønsikring EKSTRA er en individuel og frivillig lønsikring til en fordelagtig pris.

Læs om Lønsikring EKSTRA

Find svar i FAQ

Hvornår får jeg Lønsikring?

Lønsikring dækker, hvis du mister dit job. Du skal være uforskyldt ledig.

Derudover skal du have været i arbejde, have betalt til ordningen i 6 måneder og have optjent dagpengeret, før du kan få udbetaling fra Lønsikring.

Er du allerede medlem af BUPL og BUPL-A, kan du få lønsikring, hvis du bliver ledig og har optjent ret til dagpenge.

Hvor længe kan jeg få lønsikring?

Du kan højst få 24.000 kr. før skat i alt pr. dagpengeperiode (inkl. evt. forlængelse af dagpengeperioden). Du kan få lønsikring i op til 12 måneder.

Hvis du får det maksimale månedlige beløb på 3.500 kr., kan du få lønsikring i 7 måneder, før du rammer de 24.000 kr.

Får du mindre end 3.500 kr. om måneden i de første 6 måneder, kan du fortsætte med lønsikring. Du kan maksimalt få 24.000 kr. før skat i lønsikring, og du kan højst få lønsikring i 12 måneder pr. dagpengeperiode.

Kan jeg få lønsikring, når jeg har sagt mit job op?

Nej. Du kan kun få lønsikring, hvis du uforskyldt bliver ledig og samtidig har ret til dagpenge.

Hvis du har været i karantæne, fordi du selv har sagt op, kan du først få lønsikring, når du har været i arbejde igen og er blevet opsagt fra dit nye job eller selv har sagt op med gyldig grund.

Hvis du får et midlertidigt arbejde, gælder særlige regler. Kontakt os derfor altid, inden du selv siger op, så du ved, hvad du har ret til.

Hvornår modtager jeg udbetaling fra Lønsikring?

Når vi modtager de oplysninger fra BUPL-A, som vi har brug for til at vurdere, om du har ret til lønsikring, tager det op til 14 dage, før vi kan udbetale lønsikring.

Udbetalingen følger altid samme periode som BUPL-A’s dagpengeperiode, og vi betaler altid månedsvis bagud.

Du får lønsikring fra den første ledighedsdag på dagpenge. Hvis du modtager beskæftigelsestillæg, kan det påvirke din lønsikring i den periode, hvor du modtager tillægget. 

Jeg har allerede en lønsikringsordning et andet sted. Kan jeg flytte forsikringen over til jer?

Har du allerede en lønsikringsordning på lignende vilkår, kan du overføre din anciennitet til Lønsikring. Det betyder, at din kvalifikationsperiode kan nedsættes.

Kontakt os for nærmere information.

Kan jeg få ekstra lønsikring?

Har du en løn, der giver mulighed for en højere udbetaling end 3.500 kr., kan du supplere den kollektive Lønsikring med Lønsikring EKSTRA.

Lønsikring EKSTRA er en individuel, frivillig lønsikring. Du skal minimum tjene 30.023 kr. om måneden (2024) for at kunne købe forsikringen.

Hvor meget kan jeg få udbetalt?

Du får op til 90 % af din hidtidige løn. Det nøjagtige beløb afhænger af størrelsen på din bruttoløn. Hvis du modtager beskæftigelsestillæg, kan det påvirke din lønsikring i den periode, hvor du modtager tillægget.

Når du er ledig, får du mindst 600 kr. om måneden før skat, hvis du – inden du bliver ledig – har en løn på over 25.313 kr. (2024) som fuldtidsforsikret.

Der er en maksimal udbetaling på 3.500 kr. om måneden før skat, som svarer til en månedsløn på ca. 28.815 (2024) kr. Hvis du tjener mere end 28.815 kr. og er fuldtidsforsikret, får du stadig 3.500 kr. fra Lønsikring.

Kan jeg få lønsikring som dimittend?

Som nyuddannet medlem af BUPL og BUPL-A kan du få lønsikring, når du har indbetalt til ordningen i 6 måneder og har optjent ret til fuld dagpengesats.

Når du kommer i arbejde, er du altså omfattet af ordningen allerede efter et halvt år, hvis du mister dit job.

Kan jeg få lønsikring under barsel?
Nej. Når du er på barsel, står du ikke til rådighed for arbejdsmarkedet. Derfor kan du ikke få lønsikring, selvom du er uden job.
Hvad sker der, hvis jeg melder mig ud af BUPL?

Hvis du melder dig ud af BUPL, kan du ikke få lønsikring via BUPL's kollektive ordning.

Vælger du på et senere tidspunkt igen at melde dig ind i BUPL, skal du kvalificere dig på ny. Det betyder, at du skal indbetale til ordningen i 6 måneder, før du har optjent ret til lønsikring, hvis du bliver ledig.

Jeg har fået udbetaling fra Lønsikring. Hvornår har jeg ret til lønsikring igen?
Når udbetalingen fra Lønsikring er opbrugt – enten fordi du har fået det maksimale beløb på 24.000 kr. eller har fået udbetaling i 12 måneder – kan du først få udbetaling fra Lønsikring igen, når du  får en ny dagpengeperiode. 
Kan jeg få mere at vide?
Ja, selvfølgelig. Ring til os på 77 33 82 01, eller læs mere her på siden.

Vilkår Lønsikring

Se nyeste vilkår til lønsikringen

Har du allerede forsikringen, så log på Min Side for at se dine vilkår.
Download pdf

Se oversigt over dækninger m.m.

Produktinformationsdokument (PID) Kollektiv lønsikring
Download pdf