Når du udlejer din bolig

At åbne hjemmet op for overnattende turister gennem en udlejningsportal kan være en god, ekstra indtægtskilde. Men hvis lejeren ødelægger noget i hjemmet, kan det være svært at gennemskue, hvordan du er stillet. Vi guider.

Privat boligudlejning: Beskyt hjemmet, og undgå fælderne

Skrækhistorierne om at leje private hjem ud som ferieboliger står i kø. Men det behøver ikke at ende galt, hvis du har styr på dine forsikringer og følger en håndfuld simple råd.

Tilskud til feriebudgettet eller lidt ekstra lommepenge er gevinsten, som mange danskere søger ved at korttidsudleje deres hus eller lejlighed gennem private udlejningsportaler som Airbnb og HomeAway. I sommeren 2018 overnattede 443.000 turister for eksempel i private boliger i Danmark formidlet gennem Airbnb.

Men gevinsten bliver hurtigt overskygget, hvis du kommer hjem til skader eller manglende ejendele. Derfor har vi samlet et overblik over dine rettigheder og de forholdsregler, du bør tage, hvis du udlejer dit hjem som feriebolig.

Hvad dækker udlejningsportalerne?

Ofte kan ødelagte småting som vaser, lamper eller rødvinspletter ordnes direkte gennem dialog med lejeren. Er der mere omfattende skader, kan udlejningsfirmaerne i nogle tilfælde hjælpe.

Airbnb har fx en såkaldt værtsgaranti, som de dog understreger, ikke er en forsikring. Værtsgarantien dækker kun i visse tilfælde, og fx ikke cykler, skader fra kæledyr, skader på fællesområder og forsvundne kontanter, smykker, værdipapirer eller møntsamlinger.

Før du kortidslejer din bolig ud, er det en rigtig god idé at nærlæse kontrakten og sætte dig ind i udlejningsportalernes egne betingelser for erstatning, men regelsættene kan være omfattende og svære at leve op til.

Hvordan er du dækket?

Som udlejer kan man være bekymret for både hændelige skader og tyveri og/eller hærværk.

Indbo PLUS dækker pludselige udefrakommende skader på dit indbo, fx ting, der bliver tabt eller spildt på. Du har altid en selvrisiko på 1.210 kr. (2023), og vær opmærksom på, at hverken indboforsikringen eller Indbo PLUS dækker egentligt hærværk eller kosmetiske skader, som fx ridser. Har du ikke Indbo PLUS, er du afhængig af, at lejer enten selv vil betale eller har en ansvarsforsikring, der kan dække.

Læs om indboforsikringen og beregn pris

Tyveri og indbrud

Når du låner din bolig ud, dækker din forsikring ikke simpelt tyveri. Det betyder, at du ikke får dækning, hvis den familie eller person, der låner dit hus eller din lejlighed, glemmer at låse døre eller lukke vinduer, og der sker tyveri af dine ting, eller hvis den anden familie stjæler dine ting eller begår hærværk. Det gælder både, hvis du lejer ud privat, via en udlejningsportal eller ved fx boligbytte.

Nogle udlejningsportaler tilbyder ekstra forsikringer, men undersøg hvad de dækker og ikke dækker. Lejer du fx ud gennem Airbnb, bør du sætte dig godt ind i betingelserne. Selv om de har værtsgaranti, er værtsgarantien ikke en forsikring og dækker altså ikke ved fx tyveri eller hærværk.

Hvad kan du selv gøre?

For at kunne leje dit hjem trygt ud, er det vigtigt at have tillid til lejeren, før I indgår en kontrakt. Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at du læser modpartens bedømmelser igennem og evt. tjekker hans eller hendes Facebook-profil. Hvis du ikke kan finde billeder af vedkommende eller kommunikationen er unaturlig og sparsom, er det værd at overveje, om udlejningen er besværet værd.

Samtidig bør du fjerne genstande, du ikke vil miste, og der er dyre eller private – særligt arvestykker fra mormor, kunstværker med affektionsværdi og dine værdipapirer. Så undgår du de værste bekymringer.

Fem simple råd til en bedre oplevelse

  • Fjern de mest værdifulde ting, inden boligen bliver lejet ud.
  • Ring til os, hvis du er i tvivl om, hvordan din indboforsikring dækker.
  • Tjek udlejningsportalens egen eventuelle dækning.
  • Sørg for en god kontakt med lejer.
  • Husk at tage billeder og gemme kvitteringer, hvis uheldet er ude.

Læs hvad du skal være opmærksom på, når du lejer en andens bolig.

 

Juli 2022