Boligbytte – når du lejer din bolig ud, lejer en andens eller bytter bolig

Danskerne låner og lejer mere end nogensinde af hinanden, det gælder også, når de skal på ferie i udlandet, hvor der også ofte er rig mulighed for at bytte bolig med andre familier. Mange lejer også deres egen bolig – eller dele af den ud - når de ikke bruger den.

Læs hvordan du er stillet, når du låner eller lejer en andens bolig eller selv lejer din bolig ud, hvis den du lejer ud til ødelægger noget i dit hjem, eller dine ting bliver stjålet eller ødelagt, og hvordan du er dækket, hvis du ødelægger noget, mens du bor i en andens hjem.

Tyveri og indbrud når du lejer ud

Når du låner din bolig ud, dækker din forsikring ikke simpelt tyveri. Det betyder, at du ikke får dækning, hvis den familie eller person, der låner dit hus eller din lejlighed, glemmer at låse døre eller lukke vinduer, og der sker tyveri af dine ting, eller hvis den anden familie stjæler dine ting eller begår hærværk. Det gælder både, hvis du lejer ud privat, via en udlejningsportal eller ved fx boligbytte.

Nogle udlejningsportaler tilbyder ekstra forsikringer, men undersøg hvad de dækker og ikke dækker. Lejer du fx ud gennem Airbnb, bør du sætte dig godt ind i betingelserne. Selv om de har værtsgaranti, er værtsgarantien ikke en forsikring og dækker altså ikke ved fx tyveri eller hærværk.

Gode råd når du lejer ud

  • Fjern de mest værdifulde ting, inden du lejer ud
  • Undersøg, hvem du lejer ud til, og om de fx har en forsikring
  • Skriv en lejekontrakt, og aftal et depositum
  • Tjek, hvordan din egen forsikring dækker, og om du kan udvide den
  • Lejer du ud gennem fx Airbnb, så tjek, hvilken dækning der eventuelt er tilkoblet her
  • Tjek skattereglerne, når du lejer din bolig ud
  • Bed den familie/person, du lejer ud til om dokumentation for, at de har en ansvarsforsikring, der dækker skader i dit hjem.

Når du lejer andres bolig

Hvis du lejer andres bolig i Danmark, dækker din ansvarsforsikring pludselig skade på almindeligt og særlig privat indbo, hvis skaden sker i de første 30 dage af lejeperioden.

Ansvarsforsikringen dækker ikke skade på selve boligen. Dog kan der være dækning for skade på lejet feriebolig i udlandet, hvis du har købt en rejseforsikring.

Er du i lejeperioden skyld i en skade, der rammer andre end udlejeren, fx en anden beboer eller en underbo, kan det være dækket af din ansvarsforsikring, det kommer an på den konkrete hændelse.

Sådan er du dækket hos os

Når du låner din bolig ud, fx via Airbnb, dækker din indboforsikring skader på samme måde, som hvis skaden var sket, mens du selv boede i boligen. Der er dog 2 undtagelser. Forsikringen dækker nemlig ikke:

  1. simpelt tyveri, heller ikke hvis den familie, der lejer din bolig stjæler dine ting
  2. hærværk begået af personer, der lovligt befinder sig i huset. Det betyder, at hvis familien der lejer din bolig ødelægger noget ”i ond hensigt”, dækker din forsikring ikke.

Lejer du en bolig i udlandet, og har du rejseforsikring hos os, dækker den udgifter til leje af tilsvarende feriebolig, hvis den ikke kan bruges på grund af en skade.

Læs om vores indboforsikring og se, hvordan den dækker.

Juni 2018

MainLayout.Basket [ ]