Unge på 17 år med kørekort

Siden 2017 har 17-årige haft lov til at tage kørekort. Samtidig kan de køre sammen med en erfaren bilist, der agerer ledsager til de fylder 18 år. 

Som ledsager er det vigtigt at kende reglerne, før du sætter dig ind på passagersædet. Vi har samlet de vigtigste informationer om forsikring og krav, når du og den 17-årige skal ud at køre i din bil.

Husk, at 17-årige kun må køre i Danmark, og at det er hende/ham, der er juridisk fører af bilen og dermed har ansvaret for kørslen.

Sådan dækker vores bilforsikring, hvis den 17-årige kommer ud for et uheld

Vores bilforsikring dækker på samme måde som ellers, når en 17-årig lovligt kører bilen, men du skal være opmærksom på, at du har en højere selvrisiko på skader, når føreren er 17 år.

Du skal betale 3.000 kr. mere i selvrisiko, når den 17-årige kører bilen. Når den 17-årige fylder 18 år og enten får egen bil eller bliver fast bruger af forældrenes bil, skal I kontakte os, da prisen på forsikringen kan ændre sig.

Læs mere om kørekort til 17-årige på sikkertrafik.dk

Dit ansvar som ledsager

Du behøver ikke som ledsager at være i familie med den 17-årige, men der gælder andre krav, som du kan læse mere om nedenfor. Vær opmærksom på, at man ikke kan være ledsager, hvis man har drukket alkohol og ikke selv må køre. Din opgave som ledsager er at give råd og vejledning samt at hjælpe den 17-årige med at bevare overblikket under hele turen.

Krav til dig som vil være ledsager for en 17-årig:

  • Du skal være minimum 30 år
  • Du skal have haft et dansk udstedt kørekort til kategori B (almindelig bil) i de seneste 10 år. I den periode må kørekortet ikke have været frakendt – hverken betinget eller ubetinget
  • Du skal altid medbringe dit kørekort
  • Du skal til enhver tid lovligt kunne køre bilen. Det vil sige, at du ikke må have en promille over 0,5, have indtaget ulovlige stoffer eller være så træt eller syg, at du ikke kan køre bilen forsvarligt 

Kilde: Sikker Trafik

Læs om bilforsikringen, og beregn pris

Februar 2020